Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Recensioner

Björn Eriksson

 

Horla 02 januari 2012

Sparat under: Recensioner — Osso @ 23:23

Sista dagarna av 2011 vandrade jag och Mari in i The English Bookshop i Uppsala utan att ha någon tid att passa. Jag stannar ofta och glor i bokhandelns skyltfönstret på väg någonstans. Det var dags att ta steget in bland okända titlar och författare. The English Bookshop har verkligen en härlig atmosfär som gör de dignande hyllorna ännu mer intressanta. Den första titeln min blick fastnade på var The Horla av Guy de Maupassant. Den lilla pocketboken stod i ett ställ bland andra kortromaner, eller The art of the novellas som serien heter.

(mera…)

 
 

Julkalender 2011 - Lucka 24 24 december 2011

Sparat under: Julkalender 2011, Recensioner — Osso @ 5:30

GOD JUL!

Med sista luckan i denna julkalender hade jag lite bekymmer. För första gången vankade jag av och an med bryderier om fyllningen i sista karamellen. Mina tankar var uppenbart påverkade av julbaket. Salt, sött, starkt, surt, lite bittert? Det bästa är väl att ha lite av varje men i rätt proportion… Strax innan insomandet en kväll, dock innan det hypnagogiska tillståndet, slog det mig - Oscar Wilde!

(mera…)

 
 

Julkalender 2011 - Lucka 22 22 december 2011

Sparat under: Julkalender 2011, Mediablogg, Recensioner — Osso @ 5:30

Utan att ha sett hela dokumentären vill jag ändå tipsa om den gripande berättelsen Delfinpojken.
Kortfattad handling: Traumatiserad yngling hjälps tillbaka till livet av en grupp delfiner. Till synes likt men ändå långt ifrån ett avsnitt av Flipper.

(mera…)

 
 

“Billig-energi-kriget”? 11 december 2010

Sparat under: Betraktelser, Engagemang, Recensioner — Osso @ 0:45

Förra året laddade jag inför COP15 i Köpenhamn. Tonläget var aningen uppskruvat med inslag, debatter och utspel. Vintern lyste med sin frånvaro. Det talades om det lilla fönster av möjlighet som för en kort stund stod öppet för modiga regeringar om de vågade satsa på morgondagens generationers välstånd.

Snopet stängde konferensen utan resultat. Bättre lycka nästa år sades det. Vintern blåste till med kyla och drev som blev liggande länge. (mera…)

 
 

Du sköna nya värld 13 november 2010

Sparat under: Recensioner — Osso @ 21:15

En frekvent citerad framtidsbild från 1932 av Aldous Huxley. “Civilisationen” har satt sig kan man säga. De kännetecken som det oftast refereras till i samband med boken Du sköna nya värld är den ultimata drogen Soma och att civilisationen lyckats utrota sjukdomar och ålderdom. Mitt personliga omdöme är att Du sköna nya värld är mer intressant än bra men absolut läsvärd. Bara det att jag inte vet vilken av alla trådar jag ska börja dra i för att nysta upp mina reflektioner är ett bra betyg. (mera…)

 
 

Om Avatar 10 januari 2010

Sparat under: Recensioner — Osso @ 21:03

Jag avslutade 2009 med att se storfilmen Avatar. En blandning av gammalt och nytt. Nymodiga häftiga effekter och gammalt stoff till berättelse. Jag vet inte om det är nödvändigt att här varna dig som inte har sett filmen men planerar att göra det i och med att jag avslöjar lite om händelser i filmen. Filmen var i stort tämligen förutsägbar men jag varnar för det är god ton. (mera…)

 
 

Mysticism Och Orientaliska Bullar 02 november 2009

Sparat under: Mat, Recensioner — Osso @ 11:00

Jag döpte först detta inlägg till “Tankar om boken Franny and Zooey” men som vanligt blev det något lätt annorlunda och samtidigt inte. Same, same but different. En fras som för mig fångar den kontinuerliga återfödelsens princip. (mera…)

 
 

Att knyta an bakom knuten - recension av ett föredrag 18 januari 2009

Sparat under: Betraktelser, Engagemang, Recensioner — Osso @ 11:09

I torsdags njöt jag av att bo i Uppsala genom att närvara ett kvällsföredrag på temat hållbar utveckling och ens eget ansvar av och med Mattias Klum, arrangerat av CEMUS. Föredraget väckte många tankar och reflektioner samtidigt som mycket lite av vad Mattias sade var nytt eller obekant för mig. (mera…)

 
 

Blindheten 28 augusti 2008

Sparat under: Recensioner — Osso @ 13:24

I väntan på att Stefan Holm skulle hoppa sitt tredje hopp på 2,36 i OS-finalen läste jag näst sista sidan av boken Blindheten från 1995 av José Saramago (Nobelpris i litteratur 1998). När Stefan hoppat sitt sista hopp läste jag snutten på den sista sidan. En tomhet infann sig i TV-soffan. Inte olik den jag kan erfara när en patiens går ut efter att ha gäckat en under lång tid. Det var en märklig känsloblandning. Hopp och hopplöshet… (mera…)

 
 

I am legend 21 oktober 2007

Sparat under: Betraktelser, Recensioner — Osso @ 11:17

Ett inlägg som skvalpat som utkast ett bra tag och som utvecklades under semesterveckan på Stora Karlsö i början av oktober.

I samband med att jag lämnade tillbaka sista delen i Harry Potter-serien och vattnade blommorna hemma hos Åsa och Janne lånade jag boken “I am legend” av Richard Matheson. Det är något speciellt med att vara hemma hos ens vänner när de själva inte är hemma och titta i deras bokhylla. Det är ett avslappnade sätt att lära känna sina vänner.

Allt sedan jag bekantade mig med vampyrböckerna av Anne Rice (”En vampyrs bekännelse” m.fl.) har jag fascinerats av vampyrer. Efter det har det blivit blandade berättelse som “Historikern” av Elisabeth Kostova, “Låt den rätte komma in” av John Ajvide Lindqvist och självklart Bram Stokers “Dracula”.

“I am legend” kom först ut i Sverige som kiosklitteratur under titeln “Varulvarnas natt”. Dessutom ändrade översättaren på slutet! Detta har jag läst mig till i en recension av John Ajvide Lindqvist. Snart kommer “I am legend” som film, igen, med Will Smith i huvudrollen. Jag undrar om Will kommer att kontrastera huvudpersonen Robert Neville på fler sätt än utseendet. Neville är en reslig, blond alkoliserad och skäggig karl.

En mycket intressant aspekt med boken är att den är skriven 1954 och utspelar sig på 70-talet. Och jag måste säga att historien står sig. Matheson har inte tagit i så mycket när det gäller teknikutvecklingen. Den skulle nästan ha kunnat utspelat sig i nutid. Det är svårt att fly sin yrkesroll som miljöinspektör och jag frågar mig hur vatten och avlopp kan fungera. Det kan tyckas petigt att hänga upp sig på en sådan sak i en vampyrbok men när beskrivningar berättar om konserver och övergivna snabbköp och bensinmackar som försörjning kan jag inte låta bli att tänka på de stödsystem som gör dessa beskrivna förnödenheter möjliga. Det är ju knappast handpump på bensinstationen. Hur får man vatten i kranen när samhällsservicen ligger nere? Förövrigt är det vardagsbeskrivningarna som gör berättelsen bra.

Det som skiljer “I am legend” från många andra vampyrböcker är att rysningsmomentet av att vampyren är dold och dyker upp när rollpersoner inte anar det är borttaget. Robert Neville har en vardagsrutin när det gäller vampyrhanteringen. Jag antar att den senaste filmatiseringen inte kan låta bli att ändra och lägga till rysningsmomentet. I boken utgör det största hotet mot Neville honom själv. Om han inte klarar av att hantera sin psykologiska kris och alkoholism kommer han tveklöst att gå under i förtid. Boken utforskar i huvudsak idén om vad en människa är om övriga samhället rasar samman. Vad händer när undantagstillstånd blir till vardag?

Vampyrerna då? Det som lockar mig när det gäller vampyrer är att de är en lek med odödligheten. Som människa önskar vi att allt vi tycker om kan få bestå, att förfallet som kommer av föränderligheten ska göra ett undantag. Vi sitter fast i födelsens förbannelse för att anlägga karmiska proportioner. Vampyren flyr sjukdom, ålderdom och död. Visserligen till ett fasansfullt pris då andras död i förtid ger den odöda vampyren uppskov. Samma tankar finns i folklore och berättelser om karaktärer som sluter kortsiktiga avtal med djävulen.

Vampyren förändras och det är inte givet vilka spelregler som gäller. Varje roman eller novell behöver därför beskriva de livsförutsättningar vampyrerna har. I Bram Stokers Dracula är vampyren en blandning av aristokrat och ondskefull best. Den östeuropeiska vampyren liknar mer ett blodsugande monster än den förföriska vampyren som vuxit fram på senare tid inom litteraturen. I Dracula blir det en strid mellan ljus och mörker, förnuftet och tron ställs mot myten och tvivlet.

Ur ett naturvetenskapligt perspektiv tänker jag att leken med vampyrer kan vara ett sätt för människan att hantera sin roll som överlägsen toppkonsument i näringskedjan. Vi har instinktiva funktioner som gör oss rädda för rovdjur. När vi inte har andra arter som jagar oss kan vi hitta på dessa i form av varulvar och vampyrer för att få utforska den primala rädsla som då och då griper oss utan att vi förstår varför.

De senare vampyrberättelserna är desto mer nyanserade. Kan en vampyr vara god på samma sätt som en människa traktar efter att göra det rätta? Att leva av andras blod kan ju vara svårt att motivera men om det är det ända som står mellan en själv, som vampyr, och döden. Är det då inte förståeligt att vampyren dödar? När vampyren inte är självklart ond och inte står i motsats till människan blir det för mig intressant. Det blodsugande monstret kan stå som symbol för ens djuriska lustar och den förfärliga blodslust som kan väckas inom oss när förutsättningarna är riktigt ruskiga.

Att hitta på övernaturliga varelser med dessa egenskaper är kanske en nödvändig distans till oss själva för att våga och orka utforska dem. Det som lockar mig i vampyrfiktionen är frågan: - Vad är en människa?
Med vampyren som spegling kan vi försöka säga vad människan inte är, eller?
Och med den frågeställningen öppnar sig ett hav av existentiella frågor, vilket i sig kanske gör att vampyrlitteraturen särskilt lockar unga läsare.

Apropå moralfilosofi föreställer mig en dialog mellan en människa och en vampyr. I denna dialog gäller följande; vampyrer kan bli odödliga genom att bli gamla. För att bibehålla sin vigör och nå odödlighet behöver den dricka blod från levande människor. Vampyrer kan flyga, läsa andras tankar, har övermänsklig styrka och är i övrigt mentalt överlägsen människor.