Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Mat

Björn Eriksson

 

Avfall och tillväxt 06 januari 2011

Sparat under: Betraktelser, Mat, Mediablogg, Meditation — Osso @ 17:06

Gluttade som vanligt på sverigesradio.se och spanade två kontrasterande artiklar om hushållens avfall - publicerade med en halvtimmes mellanrum. (mera…)

 
 

Mysticism Och Orientaliska Bullar 02 november 2009

Sparat under: Mat, Recensioner — Osso @ 11:00

Jag döpte först detta inlägg till “Tankar om boken Franny and Zooey” men som vanligt blev det något lätt annorlunda och samtidigt inte. Same, same but different. En fras som för mig fångar den kontinuerliga återfödelsens princip. (mera…)

 
 

Sillfisket… 16 juni 2009

Sparat under: Betraktelser, Mat, Mediablogg — Osso @ 9:49

Så har rovfiskets konsekvenser nått butikshyllan.

SR rapporterar om för lite sill. (mera…)

 
 

Peace & Love via maten 10 december 2008

Sparat under: Betraktelser, Buddhism, Mat, Meditation — Osso @ 11:29

Är fred och kärlek en fråga för kocken, är det en konsumtionsfråga?

Min syn på medveten konsumtion handlar om att både se och välja sina intag och att föreställa sig de konsekvenser de ger. Intag, ja ordet konsumtion känns byråkratiskt. Jag ser konsumtionen ur flera perspektiv.

1. Inköp till hushållet.
2. Mat och annat som jag stoppar i min kropp.
3. Mentala intryck som jag laddar mitt sinne med.
(mera…)

 
 

Japansk afton 24 november 2008

Sparat under: Mat — Osso @ 23:36

Det började med ett oskyldigt förslag om hemlagad sushi. “Det har jag aldrig provat” var det bekräftande svaret. Sagt och gjort, mina idéer om sushi och misosoppa tog form och längs den frusna cykelvägen till Gottsunda centrum låg nyfällda granar och osade. (mera…)

 
 

Vegomässa 13/9 12 september 2008

Sparat under: Engagemang, Mat — Osso @ 15:32

I morgon, lördag 13/9, vankas det Vegomässa i Stockholm.

Förra gången jag hörde talas om det satt jag i Falun och längtade men fick hålla till godo med Falukorvens dag istället. (mera…)

 
 

Veganpizza Open 12 maj 2008

Sparat under: Mat — Osso @ 21:31

I fredags var jag på mitt första men förhoppningsvis inte sista Veganpizza Open i Uppsala.

Äntligen har jag ett mycket konkret exempel på hur Facebook kan vara till nytta för att stifta nya bekantskaper mer än att enbart bevara de samvetstrasor till gamla bekantskaper som tryggt vilar i min vän-lista.

Så här gick det till. Elin, Davids flickvän, bjöd in mig till “eventet” Veganpizza Open i kollektivet Helvetet. Eftersom det var ett event hade det en egen sida med anslagstavla. Jag tackade för inbjudan och skred till verket och bakade pizza för att ta med mig på fredagståget. En plåt som jag skar i bitar och lassade ned i gammal glassburk. Det blev en mycket trevlig fredagskväll bland folk som kanske kände varandra väl eller inte kände varandra alls. Stort tack till Herman och Gustav som upplät sin lägenhet och som tog initiativ till tävlingen. Stort grattis till Abbe och Cecilia som tog hem segern som bästa veganpizzabagare. Jag tror att det hade en viss påverkan att de kom just som huvuddelen av tävlande, tillika deltagare, satt sig till bord för att börja smaska. Sina två pizzor hade de i riktiga pizzakartonger! Bara det. En småsak kan tyckas men jag tror att vi fick en subtil signal, som pizzabakdoften i ett trapphus talar om för en att ens grannar äter gott, att de spelade i högsta ligan. Det var seriös pizza som levererades helt enkelt - ruccola, rökt tofu och pesto m.m.
Alla pizzor var förträffligt goda.

Min pizza fick inte så många poäng i bedömningen. Pizzabagarens stolthet fick sig en törn, som om det var mitt barn (om jag hade ett) som satt i publiken vid ett stor evenemang och kameran svepte över publiken för att stanna och zooma in och där satt som sagt mitt barn - alla runt omkring fattar att de syns på den gigantiska skärmen men inte mitt barn, nejdå det är upptaget med att klia sig i näsan med pekfingret och just som kameran zoomar ut sticks fingret in i munnen. Jag menar inte att jag hade snor på min pizza men att den egentligen var världens finaste pizza men att något mänskligt kan inträffa så att ens pizzas/barns strålglans dämpas (kan hända vem som helst, och du tycker bara att det är äckligt med snorätande för att du äcklar dig själv när du själv gör det och räds det oundvikliga ögonblicket när någon kommer på dig. För övrigt verkar det vara helt i sin ordning att vid harklingar svälja trögflytande snor).

Vid bordet snackades det självklart veganmatlagning och tipsen haglade om nya soja-gluten-produkter, chokladkakor med rismjölk istället för komjölk för de veganer som tröttnat på att sopa i sig 80 %iga bitterkakor och längtar efter lite smörig Marabou-känsla i gommen. Högklassig marknadsföring helt enkelt och mitt sinne för masskonsumtioniskonspiration kunde inte låta bli att misstänka att någon fick betalt för att berätta om just den produkten från just det stället. Som sagt, en PR-mans våta dröm.

Det var befriande att inte veta hur de andra kände varandra. Det var nog inte någon överenskommelse om att det skulle vara så men blev så ändå. Om några kom in i en raljerande jargong kunde man haka på varpå någon annan kanske trodde att man kände de andra väldigt väl. Och blevo man påkommen med att dryga sig mot helt okända personligheter fanns möjligheten att urskuldande peka på den tomma vinflaskan och påstå att det var väldigt länge sedan man drack vin eftersom det inte är helt enkelt att få tag på ekologiskt vin utan tillsats av gelantin (för klarhetens skull).

Tongivande Anton som gillar majs frågade vems pizza det var som hade majs på sig. Jag räckte upp handen (den bekräftande reflexen hos mig när jag vet svaret och kan svara snabbt är fortfarande att räcka upp handen - inget jag skäms för, åh nej). Så fick den heta Björns majspizza, vilket kanske inte var det bästa namnet när Hermans handstil för Färs tolkades som Får av 72% av deltagarna. Nästa gång ska jag förbereda mitt reklaminslag och ordna min entré á la Abbe och Cecilia. Så jag presenterar den här som den borde ha presenterats. I bakgrunden hör du Bollywood-klassiker, nya och gamla låtar. Får jag presentera Palak Pizza - Björns indiska spenatpizza! Jag blir hungrig så fort jag tänker på hembakad pizza. Därför är det viktigt att den blir klar inom 45 minuter.

Deg: 5 dl mjöl
+ 2 tsk bakbulver
+ 1 tsk salt
Rör ihop
+ ca 70 gr mjölkfrittmargarin eller någon dl olja
Smula ihop
+ 2-3 dl hett vatten (den varma degen är lättare att knåda ut på plåten, ett moment som jag tror är tröskeln som avhåller mig från flera pizzabak i veckan - det och att diska smutsiga plåtar)

Starta ugnen, 220 grader C.

Tomatsås:
Tomatkross eller passerade tomater
+ 1 skvätt balsamvinäger
+ några nypor (läs kryddmått om du vill) salt
+ stark italiensk kryddblandning (örter, torkad vitlök, chili), ca 1 tsk
+ 2 msk ketchup
Rör ihop i en skål. Varmt blir det senare i ugnen.

Knåda ut (= tråkigt -> här hjälper bollywoodmusik)
Bred ut tomatsåsen. Och sedan går det undan, såsen får inte ligga och lösa upp degen för mycket. Pålägget bör förberedas i förväg så att det bara är att komponera och häva in i ugnen.

Pålägg för denna gång:
+ Hackad spenat (tina och pressa ut vatten, lägg spenat-kluttar efter snille och smak)
+ Tofubitar som legat i skål med Pataks kryddblandning/currypasta (valfri smak, de är rätt lika). “Färsk” tofu är svår att marinera så det blir en hindustansk fernissa helt enkelt.
+ Gul lök i små bitar
+ Majs
+ Skivade tomater
+ Chasewnötter
+ Lite kokos
+ Mango chutney (klicka bäst du vill)
+ Örtsaltsblandning med curry (örtsalt + curry går säkert lika bra, ta det dock försiktigt för curryn kan ta över likt en sångsugen tenor på ett barnkalas)

När du känner dig färdig och inga andra ingredienser från kylskåpet och frysen passar eller får plats åker plåten in i ugnen i ca 20 minuter.

Såja!

 
 

Skippa industriköttet 01 december 2007

Sparat under: Engagemang, Mat — Osso @ 10:34

Jaha, så var det det här med industriköttet.

Under hösten har det varit lite drag i huvudfåran. Både via Livsmedelsverket och internationell forskning. Först gick Livsmedelsverket ut och menade att även klimatpåverkan bör beaktas vid kostråd. Heja! Sedan läste jag på sr.se om FN-finansierad forskning som studier om sambandet mellan cancer i tjocktarmen och konsumtion av rött kött. Charkvaror var tydligen inge bra alls. Tydligen en nyhet för WHO och SR. Heja! (utan ironi)

Jaha, tänker jag och suckar lite trots att jag är glad att informationen sprids i etablerade medier av företrädare för etablissemanget.

Alltså, för de som inte hört det förut, tre människocentrerade skäl till att minska sin konsumtion av industrikött:

1. Hälsorisken. Köttkonsumtion ökar risken för att du får cancer i magen och tarmen.
Kött må innehålla fett och protein men är inte per automatik nyttigt. Det finns nyttiga livsmedel med mindre hälsorisker än rökt kött och stora stekar.

2. Miljöpåverkan. Den industriella produktionen av kött orsakar utsläpp av växthusgaser och övergödande ämnen. Det går åt en massa fossila bränslen till den intensiva odlingen av foder till djuren. Kossorna, de är väldigt många, fiser ut otroliga mängder metangas som driver på växthuseffekten. Sedan tillkommer transport av djur och kött. Någon sa till mig att utsläppen från köttindustrin är jämförbar med utsläppen från bilismen. Jag tror att det kan vara så. Du behöver alltså inte spara till en hybridbil eller något annan anden-i-flaskan-teknik som ska lösa problemen. Du kan börja bidra direkt genom att äta nyttigare och mer medvetet. Det kan också vara billigare!

3. Rättvisa. Spannmål och baljväxter går till köttproduktion samtidigt som människor svälter. Eftersom det mesta av de näringsämnen vi stoppar i oss passerar kroppen går det åt stora volymer kött för att ge människor köttprotein. Kroppsvolymen inom djurindustrin är större än volymen av människokroppar, globalt sett. För att föda djuren krävs spannmål och baljväxter. Idisslare kan beta gräs, på ett sätt som människor inte kan, men djuren i köttindustrin matas med stora mängder kraftfoder som skulle kunna användas som mat till människor. Att den rika välden unnar sig kött när många människor svälter tycker jag är oetiskt.

Sen finns det ett argument för att skippa köttet som inte i första hand är människocentrerat.

4. Djurens lidande. Alla som varit i kontakt med ett husdjur vet att dessa familjemedlemmar har egna personligheter och känslor, att de kan vara glada och ledsna. Den som påstår att djur inte förstår att känna smärta betraktar jag som lika seriös som den som påstår att han vuxit upp på 1700-talet och hört Rene Decartes, vid en föreläsning, säga att det är så. Djuren lider något ofantligt i dagens storskaliga köttindustrier. Visst kan det finnas undantag med småskalig produktion där djuren tillåtits ett drägligt liv. Om detta är den sista livslinan i en köttargumentation tycker jag att den som “inte kan leva” utan kött ska begränsa din köttkonsumtion till just sådan överblickbar köttproduktion.

Om du vill ha lite siffror och synligt underbyggda påstående om vår konsumtion och klimatet vill jag rekommendera Stefan Edmans utredning (SOU) om konsumtion: Biffen, bilen och bostaden - Hållbara laster, smartare konsumtion. Jag menar inte att Stefan håller med mig fullt ut eller att detta är ett sammandrag av Stefans utredning. Jag har själv bara läst delar av utredningen men jag räknar med att Stefan ger bakgrund och förtydligande om vår konsumtion och hållbar utveckling.

 
 

Falukorvens dag 02 juni 2007

Sparat under: Betraktelser, Mat — Osso @ 7:10

Klockan är strax 8.

Solen skiner på ett uppmanande, nästan stressande sätt. Måste äta och sedan ut, städa lägenheten innan Mari kommer hem ikväll.

Efter en veckas rusk välkomnar jag solen. Solhälsning borde jag göra en drös av. Borde, borde, borde…

Idag är det Falukorvens dag i Falun! Hurra…

Som vego känner jag mig inte så involverad.

Om jag bodde i Stockholmstrakten skulle jag bums bege mig till Valhallavägen 148 och spana in Vegomässan.

Vegobanner