Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Japansk afton

Björn Eriksson

 

Japansk afton 24 november 2008

Sparat under: Mat — Osso @ 23:36

Det började med ett oskyldigt förslag om hemlagad sushi. “Det har jag aldrig provat” var det bekräftande svaret. Sagt och gjort, mina idéer om sushi och misosoppa tog form och längs den frusna cykelvägen till Gottsunda centrum låg nyfällda granar och osade.

.

.

.

Det blev en himla trevlig kväll. På anmodan delar jag med mig av recepten så som jag uppfattar dem.

Misosoppa (förrätt åt ca fem personer)

3/4 purojlök

ca 100 g tunt skivade champinjoner

1/2 paket naturell tofu

1 liter vatten

1 näve torkade salladsalger (blötlägg i varmt vatten och häll bort vattnet innan algerna åker ned i soppan)

ca 2 msk vegetarisk miso

Vegetarisk buljong

Sojasås

Olja (raps eller sesam)

Fräs lök och nästan all svamp lätt i olja. Slå på hett vatten och släng i lite buljong. Låt koka en stund. I med algerna och puttra vidare. Låt stå på svag värme, koka inte, tillsätt tofu, miso, resten av svampen och smaksätt med soja.

Improviserad sallad

Salladskål

Gurka

Sesamfrön

Risvinäger

Soja

Sambal oelek

Strimla salladskålen. Skiva gurkan tunt, t.ex. med osthyvel. Blanda en dressing av vinäger, soja och sambal. Blanda i sesamfrön, gärna svarta (kan finnas i lösvikt hos Hemköp i deras “gör din egen morgonmüsli”).

Tankar inför liknande sallader: Rosta sesamfröna så kommer smaken fram. Sambal, chili eller annan stark krydda. Låt salladen stå och dra ett bra tag. Lägg gärna till något sött, t.ex. flytande honung i dressingen.

Sushi (ca 10 rullar)

7 dl rundkornigt ris (sushiris eller grötris, det senare är billigare och går att hitta som ekologiskt alternativ)

14 dl vatten

10 msk risvinäger

6 msk socker

4 tsk salt

Mät upp ris och vatten. Koka upp och låt småkoka på svag värme i ca 30 minuter. Blanda resten, låt socker och salt lösa sig i vinägern. Häll blandningen över det färdigkokta riset och rör om ordentligt. Kyl ned riset tills det ska fixas.

Exempel på vegetarisk fyllning: avokado, morot, gurka…

ca 10 st noriark (svarta algark)

Ett sätt att fixa rullarna är att täcka nästan hela arket med ris, lämna en otäckt rand längs ena långsidan. Ju tjockare rislager, desto tjockare sushibitar (och större utmaning att få in i munnen i en munsbit). Lägg fyllningen längs med ena långsidan och rulla ihop. Om man vill ha lite bihålstryck i sina bitar kan man kladda dit en sträng wasabi (eller låta bli).

Det är kul att laga sushin tillsammans. Se till att ha en vass kniv när man skär rullen i bitar. Det är enklare så…

Japansk soja (tunnare än den kinesiska) och wasabi i små skålar som man kan doppa bitarna i.

Min vän Fredrik kom med det geniala inpasset att duka upp en skål med s.k. Japanmix och wasabi-nötter och dito-ärtor under tillagningen. Klementiner till efterätt och grönt te (sensha) till den som ville.

Vi hade det som sagt väldigt trevligt och jag hoppas och tror att Fredrik klarade tentan dagen efter.

 

Ge mig ord.