Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Peace & Love via maten

Björn Eriksson

 

Peace & Love via maten 10 december 2008

Sparat under: Betraktelser, Buddhism, Mat, Meditation — Osso @ 11:29

Är fred och kärlek en fråga för kocken, är det en konsumtionsfråga?

Min syn på medveten konsumtion handlar om att både se och välja sina intag och att föreställa sig de konsekvenser de ger. Intag, ja ordet konsumtion känns byråkratiskt. Jag ser konsumtionen ur flera perspektiv.

1. Inköp till hushållet.
2. Mat och annat som jag stoppar i min kropp.
3. Mentala intryck som jag laddar mitt sinne med.
.

.
1. Konsumtionen är som vanligt en färgstark figur på tapeten. Det är den alltid inför julen. Förra året lanserade Svenskt Näringsliv sin kampanj med julsagor med t.ex. den lilla gumman som slutade handla och den lilla gubben, i det lilla grannskapet, fick minsann stänga sin lilla butik. Då tyckte jag att det var ett grovt självmål i och med att julhandeln slår rekord år från år, vilket är rimligt i ett samhälle som har tillväxt som överskuggande mål. I år handlar det snarare om politikernas stimulans men jag anar att kommer uppmaningar till hushållen om att bibehålla och fortsätta att öka sin konsumtion som solidariska handlingar, för att hålla tillväxtekonomin flytande.

Med plånbokens hjälp och ens efterfrågningar påverkar jag min omvärld. Maten kan produceras och fraktas hem till mig på många olika sätt. Medveten konsumtion handlar för mig om att försöka se varornas väg från jord till bord.

2. Jag försöker att titt som tätt påminna mig, genom att stirra uppfordrande på min hand, om att min kropp är byggd av den mat jag stoppar i mig. Jag påminner mig om att min kropp är ett ständigt flöde, att alla celler byts ut och den dag då jag inte får någon energi kommer strukturen att falla sönder och sammansättningen Björn är borta. I nöd och lust har jag denna kropp. Mina föräldrar och deras förfäder vandrar med mig. De finns där i kärnan av varje cell. All strävan, vilja och ambition som de burit kan jag bära vidare. Genom att påminna mig om detta känner jag en djup tacksamhet och vet att jag bör ta väl hand om min kropp. I maten vilar min framtida kropp så det är inte konstigt att måltiden blir så mycket mer än ett näringsupptag. Min diet visar delvis vem jag är och vill vara. När jag lagar och bakar skapar jag. När jag äter med andra kopplar jag av. Vi visar vår uppskattning, bjuder och bjuds. Det är ingen slump att vi samlas till att äta tillsammans i både hårda som härliga tider (nöd och lust…).

3. På samma sätt som maten bygger kroppen tror jag att sinnesintryck, samtal, text, bilder och musik skapar ett mentalt landskap som jag ofta kallar verklighet. En medveten konsumtion blir då att se detta och välja de intryck som gynnar min utveckling. Och vad kan det vara för utveckling? Ja, vad vill jag med mitt liv, vad vill jag att det ska kännetecknas av?
Det finns ett dilemma med en fri tanke, ett intellekt som kan hoppa i tid och rum samtidigt som mottagaren bara kan vara här och nu. Ett obegränsat sinne i en begränsad kropp. Någon form av sållning får det i vilket fall bli för mig.

Jösses vilken mastodontinledning. Detta inlägg kom till genom att jag halkade in på Ulrika Gabriel Inspiratör-blogg och kommenterade ett inlägg om en tävling om Rene Voltaires bok Peace & Love and Food.

Det jag egentligen ville ha sagt är att jag tror att processer för fred och kärlek börjar med en måltid.

Varför inte nästa?

Påminnelse innan jag börjar äta;

Denna måltid stödjer mig

Må jag äta måttfullt och sansat

Må jag äta mat utan gifter och förtryck

Tugga för tugga

bygger jag min kropp på nytt


Om man vill ta reda på lite mer varifrån mina idéer om medveten konsumtion kommer ifrån kan man titta här.

Och boken som jag gärna vinner…

Kokbok

 

2 Kommentarer för detta inlägg

 
Ulrika Says:

Du skriver så klokt du Björn! Tror absolut som du att vi måste bli mer medvetna om VAD vi verkligen stoppar i oss och VARFÖR. En ganska stor del av det vi äter tror jag nämligen vi hade klarat oss utan - titta bara på folksjukdomen fetma. Mat som är så underbart, gott, socialt och nyttigt har blivit en drog, ett substitut och ibland rena giftcocktailen (nu hårdddrar jag det, men jag tror du förstår). Nej, back to basics menar jag! Jag är på god väg själv, hoppas många följer med.

Allt gott (inklusive mat) till dej!

 
Monica Says:

Tänkvärda och kloka ord. Det där med mentala intryck känns som ett kapitel jag skall fundera mer på.

Ge mig ord.