Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Greenwash?

Björn Eriksson

 

Greenwash? 21 maj 2009

Sparat under: Betraktelser, Engagemang — Osso @ 19:30

De senaste åren har temperaturen i klimatdebatten stigit. Det hettar till och ordvitsarna haglar. Det skapas även nya ord som t.ex. klimatkommunikatör (Vad var det för fel på meterolog?).

Det pågår sedan en tid en kamp om tolkningar och begrepp. På det ljuva (?) 90-talet blev jag kallad tillväxtfientlig när jag manade till försiktighet och oroade mig för klimatförändringar. Mycket lite har förändrats under ytan. Däremot har språkbruket förändrats. Vem vill inte vara en del av lösningen? Vem vill vara ett klimatpucko, en klimatnolla som struntar i framtiden?

Jaha, vad är det jag fiskar efter egentligen? Jag menar att det när det gäller tillväxttanken som övermål där miljöskyddet får finnas med på nåder har mycket litet hänt sedan 80-talet. Miljöarbetet har givetvis inte stått stilla men det har inte ökningen av utsläpp heller.

På lördag öppnar WORLD BUSINESS SUMMIT i Köpenhamn. Politiker, företag, forskare och andra “invite-only” samlas för att diskutera våra gemensamma utsikter och förbereda sig inför FN-mötet COP 15 i december. Även det i Köpenhamn. Jag utgår ifrån att diskussionerna vid ett sådant här möte mellan dessa mäktiga män och kvinnor har stor betydelse för toppmötet i december och för andra forum. Jag undrar hur de flesta av dem egentligen ser på det här med tillväxt, den som numera kallas för den gröna tillväxten, och begränsade naturresurser samt utsläpp av miljögifter?

Den gröna tillväxten förresten - man måste väl mena den där klorofyll spela en viss roll, eller? Jag tvivlar.
Utanför mitt fönster vajar en grön tillväxt i vinden och blir grönare för var dag. Vackert.

Att hävda att man är miljömedveten och tar sitt ansvar är en förutsättning för de flesta företag. Apropå uppfinnandet av nya ord har miljörörelsen svarat med termen greenwash som betyder att man framställer sig som en bringare av lösningar på miljöproblemen samtidigt som man bidrar till desamma.

Jag fann en hemsida som har en utmärkelse att dela ut - Climate Greenwash Award. Man kan väl knappast kalla det för ett pris. Vattenfall representerar Sverige. Om vi inte kan vinna European Song Contest så… Man kan rösta fram till den 22 maj och vinnaren, eller förloraren beroende på hur man ser det, presenteras den 23 maj.

Och var står jag i den här röran? “Den röd-gröna röran” som Carl Bildt skulle ha skorrat. Jag förstår inte varför jag aldrig hörde Carl rimma sin dänga på Göran. Det är ju upplagt för smash så det stänker om det.
“Den röd-gröna röran,
de e vad ni får
om ni röstar på Göran! ”
Det hörde jag som sagt honom aldrig säga men även en gammal Moderatledare har väl sina begränsningar.

Jag tror ju att de befintliga företagen behöver vara med i den stora omställning som krävs för en hållbar utveckling. Och jag tror att det nuvarande ekonomiska systemet måste omförhandlas i hög grad. Tveklöst är det så att några företag kommer att missgynnas medan andra kommer att gynnas. I den stora bilden, den som damer och herrar kommer att diskutera till helgen och nästa vecka i Köpenhamn, finns även andra än företag med. I min världsbild, mina önskningar, går människors rättigheter före rättigheter hos omänskliga juridiska personer (det här med omänskliga juridiska personer kräver nog sitt eget inlägg).

Jag önskar att företagsmötet i Köpenhamn kommer fram till konstruktiva resultat och att deltagarna inte blandar bort korten, utan lägger dem på bordet så att överläggningarna kan börja. Frågan om vårt ekonomiska system och dess påverkan på människor, djur och miljö är tillräckligt komplicerad och komplex som den är.

Climate Greenwash Award

 

4 Kommentarer för detta inlägg

 
Marilyn Says:

“Vad var det för fel på meterolog?”
Att det var felstavat??
Kram
M*

 
Marilyn Says:

Tänk om den röd-gröna röran kunde tänka om.
Tänk om den kunde röra om.
Tänk om de och vi kom
till insikt om vad det rör sig om.

 
Björn Says:

Ha ha! Den bjuder jag på, meteorolog ska det ju vara.

Tack Marilyn för dikten
- omtag helt enkelt.

 
Björn Says:

En solklar(?) seger/förlust för Sverige!

Så här skriver climategreenwash.org
“Copenhagen, Saturday 23 May - Swedish energy giant Vattenfall has been revealed as the winner of the Climate Greenwash Award 2009 at a ceremony in Copenhagen on the eve of the World Business Summit on Climate Change.”

http://www.climategreenwash.org/vattenfall

Ge mig ord.