Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » E-post till Aktuellt

Björn Eriksson

 

E-post till Aktuellt 23 oktober 2009

Sparat under: Buddhism, Engagemang, Mediablogg — Osso @ 10:19

Detta brev skickade jag till svt:s Aktuellt i går.

Hej!
Den 29 september skrev jag ett brev till er angående den Vietnamesiska regeringens förtryck av munkar och nunnor i landet.

Här är en länk till en rapport från Human Rights Watch angående avsaknaden av religionsfrihet i Vietnam.
Rapporten
Sammandrag

Två stycken med citat som jag finner särskilt intressanta.

“Vietnam’s respect for human rights and religious freedom has sharply deteriorated since the US removed it from its blacklist and Vietnam was accepted into the World Trade Organization,” said Pearson. “The Vietnamese government should stop treating freedom of religion as a privilege to be granted by the government rather than an inalienable right.”

“In a country such as Vietnam, where the government bans independent human rights organizations, church leaders are often the leading voices advocating for fundamental rights to free speech and religious freedom,” said Pearson. “While the Vietnamese government loves to tour visiting dignitaries around crowded churches and model pagodas, it tries to deny the repression of believers that takes place every day.”

Jag hoppas att ni finner detta material användbart i ert arbete.

Med vänlig hälsning
Björn ErikssonMetta världen med kärlek

Brevet från 29/9

Hej!

Jag vill tipsa om ett par tråkiga nyheter från Vietnam. Som vanligt är det en lång och komplicerad historia. Det som sker just nu är att fredsälskande munkar och nunnor trakasseras, misshandlas och flyttas med tvång av polis och huliganer.

Den i väst mycket populäre zen-läraren Thich Nhat Hanh kunde för ett par år sedan återvända till Vietnam från sin exil i Frankrike. Detta var mycket glädjande och tolkades som att relationen mellan Thich Nhat Hanhs tradition och den Vietnamesiska staten förbättrades. Tack vare detta kunde Thich Nhat Hanh öppna ett kloster i sitt hemland efter nära 50 års landsflykt. (Thich Nhat Hanh förespråkar icke-våld och var mycket rättfram under Vietnamkriget vilket fick båda sidorna i kriget att fördöma honom. Bland annat nominerade Martin Luther King honom till Nobels fredspris)

I Vietnam finns en särskild myndighet som rår över religionsutövningen. Thich Nhat Hanh har kritiserat detta. Min analys är att det har lett till dagens händelser.

Vi må vara få buddhister i Sverige men många har de senaste åren stött på begreppet mindfulness. Thich Nhat Hanh är en förgrundsgestalt i denna rörelse och hans böcker är ofta ett ursprung för denna verksamhet. I och med att jag umgåtts med munkarna i Plum Village i Frankrike (dock blott för en vecka) är jag självklart starkt berörd av vad som händer i Vietnam och önskar att förhållandena uppmärksammas. Detta är munkar och nunnor som övar sig i att inte hata eller uttrycka ilska genom våldsamt motstånd medan representanter för det lokala styret slår sönder deras bosättning och misshandlar dem.

Självklart finns det mer information om detta på nätet, se nedan.

Bat Nha Monastery in Vietnam completely destroyed
Med vänlig hälsning och tack för en bra program
Björn Eriksson, Uppsala.

 

Ge mig ord.