Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Reaktion

Björn Eriksson

 

Reaktion 20 december 2009

Sparat under: Betraktelser, Mediablogg — Osso @ 17:16

Julen 2004 spenderade jag i Dharamsala som ligger i nordvästra Indien där även den tibetanska exilregeringen huserar. Dagarna innan jul skickades ett dekret ut till alla landägare. Vi, Mari och jag, var stationerade vid the Tibetan Welfare Office och kontorspersonalen deltog i förmedlingen av uppmaningen som kom från det kloster som hyste statsoraklet.

En specialtränad munk iklädd en enorm hatt, som sades vara av äkta guld, snurrade runt i trance och gav förutsägelser. Alla uppmanades att skärpa till sig rent generellt och markägarna ombads utföra vissa ceremonier för att blidka jordandarna. Vi frågade om detta var vanligt och fick svaret att det då och då kom sådana meddelanden. Oraklet hade förutsett att en stor jordbävning skulle drabba området om befolkningen inte tog sig i akt. Tsunamin på juldagen som dock ägde rum långt bort från oss förvandlade minnet av detta exotiska kuriosa till en påminnelse om att vi inte kan ta saker för givna. Allt förändras och ibland sker drastiska saker över en natt.

Plötsligt blev det kallt när aktivisternas hopp dalade som snöflingor. När rapporterna från Köpenhamn och klimatsamtalen klingar av ekar nya nyheter. Vintern slår till mot Europa, skåne och USAs östkust. Kan det vara så att avsaknaden av handling i Köpenhamn upprört klimatet som nu reagerar blint, obönhörligt och utan stora ord som förklaring? Att inte handla räknas också som en handling.

 

6 Kommentarer för detta inlägg

 
Janne Says:

Diskuterar saken med en bekant. Eftersom det redan är försent spelar det ingen roll, menar han och vänder ryggen till medan han drar liknelsen med att man inte kan rädda livet på en döende man med ett plåster och att klimatmötet på sin höjd var att betrakta som en symbolisk handling.

Månne även det för att blidka jordandarna?

 
Björn Says:

Visst är det på ett sätt tilltalande att få göra en Shakespeare där gubben (eller i vilket fall merparten av rollpersonerna) dör på slutet. Ridån går ned och man kan börja på nytt drama. Med referens till de odödas rike - tänk om det inte slutar med döden, utan bara fortsätter och fortsätter?

 
SWK Says:

Du skriver; Att inte handla räknas också som en handling
Precis så talar Lao Zi (LaoTse) WuWei heter uttrycket och kan vara både passivt och aktivt!

 
Sara Says:

Det är INTE försent! Det är förbjudet att tänka den tanken. Människan är en fantastisk varelse med stor förmåga till kärlek, tro och hopp. Visst brukar man säga att hoppet är det som lämnar en sist? Jobba med de två andra grundpelarna av människans natur - tro och kärlek. Hoppa inte till sista rutan redan nu!

Jag är övertygad om att det vi behöver mest av allt just nu är folk som visar att det går att vara en människa utan att leva som alla människor verkar tro att man ska göra.

Dessutom kan man även tolka naturens iskyla just nu som ett sätt att visa kärlek och ge oss tro om en framtid. Alla drömmer ju om en vit jul, och nu fick vi det. Min systers son är 7 år och detta var hans första vita jul.

Peace!
/Sara

 
Björn Says:

Tack SWK och Sara för era kommentarer.
Även om jag inte har något altare så är Lao-zi en husgud hemma hos mig. Jag hade dock inte Den gamle i åtanke när jag skrev inlägget. Jag tror att idéer om handling behöver utvecklas och kan berika våra liv, på individnivå som kollektivt. Principen om icke-handlandet eller wu-wei är jag övertygad om behövs för att möta t.ex. klimathoten.

Javisst Sara, det verkkliga hotet heter resignation.0 Med några förbud av tankar ställer jag inte upp på. : ) De brukar haka sig fast och överleva i själva förbudet. När så mycket är osäkert är det dumt, för att inte säga idiotiskt att ge upp. Jag tycker att det handlar om gränserna för vår omsorg.
Allt förändras. Det man gillar går om intet men även det man inte gillar lyder samma lagar.

I en varmare värld, överhettad av ovisa påhitt, kan den vita kalla snön symbolisera hoppet. Jag tror att kyrkan håller med mig!

 
Sara Says:

Håller med om att förbudstankar bara ger en garanti om att man kommer att tänka extra mycket på det man inte får.

Jag gillar det här istället: Det är bara att bryta ihop och komma igen.

Gott nytt år, kära du!

Ge mig ord.