Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Debattkoll

Björn Eriksson

 

Debattkoll 19 mars 2010

Sparat under: Mediablogg — Osso @ 16:35

Skickade följande brev till SR:s valbevakning idag.

Hej!
När nyheter via nätet debatteras ser jag stor fördel för SR. En nyhetskanal med starkt varumärke.

Personligen skulle jag vilja ha mer ideologisk debatt i valrörelsen men förlikar mig med att det kommer att kastas procentsatser hit och dit. Det jag väldigt gärna skulle vilja ta del av är en bevakning som överskådligt granskar politikernas påståenden i debatten. Inte varenda siffra men så att jag som väljare får ett hum om partiet är seriöst eller inte (anar att många debattörer klämmer i lite extra för att dementin eller korrigeringen hamnar i skymundan). Se inslag i Medierna i P1 från 6/2 om den amerikanska företeelsen att ranka sanningshalten.
Jag tänker mig en strukturerad analys av sakargumenten och verklighetsbeskrivningar i motsats till en granskning ad hoc beroende på vad motståndarlägret säger och gör.
Kommer SRs valbevakning att göra något som liknar detta?

Ett tydligt exempel var statsministerns siffra om 100 000 nya jobb som visade sig vara 12 000. Det var ju så flagrant så det slog tillbaka ganska snabbt men det finns säkert utstuderade exempel som är betydligt svårare att se. Bara att veta att den granskande funktionen finns skulle nog stävja tramsande. Vore kul om SR var den aktör som fick detta att ske.
Ett annat perspektiv är att det kan vara ett bra sätt att hantera SD i fråga om public service ska granska dem (som främlingsfientliga) hårdare än andra. En systematisk koll av deras argument skulle gynna debatten. Se Gellert Tamas bok Lasermannen och hur Ny Demokrati kom långt delvis p.g.a. en naiv inställning hos massmedia.

När jag ändå är igång och önskar skulle jag vilja se en spegling av andra medier i valrörelsen. Personligen har jag sparat Expressens tiopunktslista för varför man skulle rösta på Alliansen från valdagen 2006, varav första punkten handlade om att Göran P var så tråkig att Sverige behövde pröva något nytt… Trovärdigheten för en tidning som agerar så bör uppmärksammas och ifrågasättas.

Med vänlig hälsning
/Björn

Vad tycker du? Behövs en bättre granskning av sakargument i debatter? Finns granskningen redan?

Är det en rimlig, orealistisk, angelägen eller onödig önskan?

Vi får se vad SR svarar.

 

7 Kommentarer för detta inlägg

 
Janne Says:

I egenskap av flumpedagog har jag många gånger slitit mitt hår samtidigt som jag läst eller hört Jan Björklund uttala “sanningar” om skolan.

Jag upplever att det finns en generell tendens hos medier att tolka alla politiska utspel som sanningar tills en opposition med all önskvärd tydlighet bevisat motsatsen.

Det är synd att media inte tar sin granskande uppgift på allvar. Lite mer av ifrågasättande skulle absolut inte skada.

“Hur menar du att X skulle stödja Y?”
“Varifrån har du fått de här siffrorna och hur vet du att de stämmer?”

Jag tror att statsägda media är alldeles för rädda att framstå som opartiska för att våga granska andra än t.ex. SD på allvar.

Kanske är det bara de som får en granskande behandling värd namnet?

Hoppas du får svar från SR!

 
Björn Says:

En annan Björn på SR svarade mig 22/3

“Hej Björn. Tack för ditt mail. Håll koll på SR:s valwebb framöver så
kommer du att upptäcka en hel del av det du efterlyser.

Mvh Björn, valwebben”

 
Björn Says:

Min replik till SR:
“Hej och tack för svaret!

Jag kommer att hålla koll på webben.
Ska jag tolka svaret som att ni kommer att göra en systematisk uppföljning av utspel i valrörelsen?

Med vänlig hälsning
Björn
som publicerar denna e-postväxling på http://bjorneriksson.se

 
Björn Says:

Sökte på “Expressen val 2006 10 skäl” och fick 151 000 träffar varav den översta var - Hur tränar du din rumpa?

 
Micke P Says:

Hej Björn, hoppas allt är bra med er, och att flytten gått bra!

Det var ett kort svar du fick, minsann. Jag gillar “Ekots lördagsintervju”. Där brukar gästen få tala till punkt och så brukar den som frågar inte gå med på vilka undanflykter som helst.

Måste tillägga att jag blir lite nyfiken på Expressens övriga 9 punkter. Rumpan tränas alltför sällan dock…

kram kram

 
Björn Says:

SR och jag igen.
SR: “Hej. Ja förhoppningsvis ska vi göra det. Planen finns i alla fall!
Mvh”

B: “Underbart, det ska jag följa!”

Ge mig ord.