Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Opinionsbildaren Expressen

Björn Eriksson

 

Opinionsbildaren Expressen 12 september 2010

Sparat under: Betraktelser, Engagemang, Mediablogg — Osso @ 16:10

Valrörelsen är inne i det avgörande slutskedet. Det är nu de flesta väljarna bestämmer sig. Många bestämmer sig till och med på valdagen.

Sedan några veckor tillbaka verkar medierna mer upptagna än vanligt av opinionsundersökningar och deras siande. Jag föredrar nyheter om politiken i sig, inte nyheter om vilket block som kanske kommer att vinna. Jag är heller inte intresserad av journalisters åsikter om vem som vann debatten. Däremot vore det intressant att få höra förklaringar och granskningar av de politiska förslagen. I en konspiratorisk undran misstänker jag att vissa tidningar har en agenda och att de liksom partierna mobiliserar i tider som dessa.

Jag letade febrilt i bokhyllan och fann slutligen vad jag sökte. En utskrift från Expressens hemsida valdagen den 17:e september 2006. Klockan 8.30 publicerar den dumdryga tidningen följande,
“060917: Tio skäl för Alliansen” (som pdf)

Jag tycker fortfarande att det är en smaklös lista. Här återger jag kort Expressens s.k. skäl och ger ett par kommentarer.

Skäl nummer 1: Maktskifte
Expressen tycker att Sverige behöver något nytt och att det finns ett egenvärde (sic!) i att inte tillåta samma parti styra. “Socialdemokraternas extrema ställning i Sverige är ett demokratiproblem.”

Expressen tyckte alltså inte att det var politiken som räknades utan att alla ska få chans att styra lite. Visst låter det rättvist att alla ska få vara med och bestämma … tills man tar hänsyn till valresultatet. Detta icke-argument, “prova något nytt” upprepades av journalister, tidningsledare och allmänna tyckare. Apropå socialdemokraternas extrema ställning i Sverige handlar Expressens femte skäl om att Socialdemokraterna hade en minoritetsregering, att de behövde söka samarbete med andra partier för att regera. Var det detta Expressen menade med “extrema ställning”?

Expressen hakade snarare på Alliansens beskrivning av Persson och Socialdemokraterna som maktfullkomliga. (En övrig kommentar. Under valrörelsen gjorde programmet Public Service i P1 fantastiskt rolig satir. Persson som arrogant buffel var ett stående inslag. Han var ett tacksamt ämne att göra en sådan rollfigur av. Politisk satir behövs. Vad gjorde Public Service denna valrörelsesommar? De sände repriser…)

Apropå demokratiproblem
Att klumpa ihop sig så som Alliansen gjorde bäddade för den blockpolitik som vi sedan fyra år levt med. Det leder till att väljare snarare röstar bort det block de inte vill ha än lägger sin röst på det parti de sympatiserar med. Detta är ett verkligt demokratiproblem! (Vilket oppositionspartierna också varnade för 2006)

Skäl nummer 2: Jobben
Expressen stämmer in i Alliansens klagovisa om att den dåvarande regeringen inte förmått få fler i arbete. Moderaterna tjatade till leda om massarbetslöshet och vred siffrorna som en skurtrasa.

Idag, när arbetslösheten är ett par procentenheter högre än hösten 2006 pratar knappast regeringen om massarbetslöshet (Begreppet massarbetslöshet måste ses som ett tillstånd, en verklighetsbeskrivning - inte ett betyg av arbetsmarknadspolitiken). Det är synnerligen märkligt och förvånande att oppositionspartierna inte lyckats ge igen för gammal ost och att medierna inte pressat framförallt moderaterna med deras egna argument från 2006. Istället förklarar regeringen att jobben i stort sett ligger bortom politikernas påverkan. Och media verkar köpa denna märklighet…(Att Expressen köper argumentationen är dock föga förvånande)

Expressen dånar vidare om att vården, jämställdheten, skatterna, skolan, utrikespolitiken och rättsväsendet skulle bli bättre med Alliansen.

Jag minns hur arg och ledsen jag blev den där söndagen. Det nedriga i att agera Alliansens pressavdelning på valdagens morgon.

Två kommentarer.
Jämställdheten
Expressen hänvisar till den beryktade jämställdhetsbonusen, den som alla nyblivna föräldrar hörde talas om men ytterst få om ens någon varken fick eller såg.
Rättsväsendet
Bland annat klubbades FRA-lagen igenom ackompanjerad av Federleys krokodiltårar och Birgitta Ohlssons djärva beslut att lägga ned sin röst. Hon tyckte väl att förslaget var så dumt att hon lade ner helt enkelt och glömde bort att hon faktiskt kunde rösta nej…

 

2 Kommentarer för detta inlägg

 
Annika Says:

Du fångar bra att retoriken ofta skiljer sig från den politik den säger sig skildra. Det märkliga är att så pass många människor verkar ha svårt att upptäcka att orden döljer förhållanden som egentligen har helt andra namn.
Att alliansen har snott arbetarrörelsens vokabulär, som svenskarna gillar, har funkat. Alltför få verkar ha genomskådat att det faktiskt bara handlar om ord, inte om verklighet.
Heja Björn, fortsätt kampen!
/Annika

 
Björn Says:

Från programmet Medierna 28/9 2010

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2795&artikel=4053575

“Kent Asp: Expressens valbevakning liknar kampanjen 1976

Professor Kent Asp är kritisk mot hur Expressen skött valbevakningen i år.Expressens journalistik om Mona Sahlin och de rödgröna har varit så negativt vinklad att han inte sett något liknande i sina undersökning, som pågått sedan 1979. I Medierna drar han en parallell till valet 1976, då han menar att Expressen inte dolde att man kampanjade för regeringsskifte.
Men Expressens Thomas Mattsson ser inte någon kampanj - man har helt enkelt rapporterat negativt om socialdemokraterna eftersom händelseutvecklingen varit negativ - något som valresultatet också visat.”

Ge mig ord.