Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » “Billig-energi-kriget”?

Björn Eriksson

 

“Billig-energi-kriget”? 11 december 2010

Sparat under: Betraktelser, Engagemang, Recensioner — Osso @ 0:45

Förra året laddade jag inför COP15 i Köpenhamn. Tonläget var aningen uppskruvat med inslag, debatter och utspel. Vintern lyste med sin frånvaro. Det talades om det lilla fönster av möjlighet som för en kort stund stod öppet för modiga regeringar om de vågade satsa på morgondagens generationers välstånd.

Snopet stängde konferensen utan resultat. Bättre lycka nästa år sades det. Vintern blåste till med kyla och drev som blev liggande länge.

I år kom vintern tidigt och inslagen och ödesdebatterna har i stort uteblivit. SR rapporterar från Cancun;

Förutsättningarna: “Jorden står inför ett avgörande hot - vetenskapsmännen säger att miljontals människor riskerar att dö. Hela länder kommer dränkas i havet och orkaner och extrem torka kommer driva människor på flykt. Så representanter från hela världen samlas för att rädda mänskligheten.

Men, visar det sig, de kan inte komma överens.

Av en händelse har jag just läst ut boken “Salamanderkriget” av Karel Čapek. Romanen är skriven 1936 och inleds med att en sjökapten upptäcker en ovanlig och läraktig salamanderart som snart utnyttjas av jordens nationer för välfärdens och framgångens fromma. Salamandrarna ökar snabbt i antal, förblir en gåta för människorna men lär sig allt mer och mer. Det är satir som speglar mellankrigstiden i sin framtidsskildring. Bland annat får modernismen och industrialismen klä skott då nyttan tränger undan konstformerna och andra traditioner som anses onyttiga. Boken ger Blå tåget vatten på sin kvarn vad gäller staten och kapitalets gemensamma båttur. I boken kapsejsar de så klart.

Jag tror inte Karel avsåg oljan eller framtida miljöförstöring då han i början av 1900-talet författade sin skruvade roman. Men salamandrarna skulle mycket väl kunna symbolisera fossila lagerresurser och pressade ekosystem. Med några undantag faller de offer för människans rovdrift men arbetar även utifrån sin egen logik som försätter den mänskliga civilisationen i ett oundvikligt schack matt. Det är svårt att inte sympatisera med salamandrarna. Satiren är som tydligast när nationalismen och staternas fundamentala oförmåga att agera gemensamt blir uppenbara p.g.a. girighet, låsningar till det ekonomiska systemet och ideologiska uppfattningar. Regeringarna gömmer sig bakom varandra, alla vet de att de rusar mot katastrofens rand men hänvisar till sina menlösa avtal och konventioner.

Hå hå ja ja. Det var kanske inte så lyckat att läsa just den boken just nu. Men om jag tolkar läget rätt så kan förhandlingarna komma att stabilisera och rädda klimatet - tyvärr rör det sig om förhandlingsklimatet i FN är jag rädd.

Foto: Eduardo Verdugo/Scanpix.

 

Ge mig ord.