Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Avfall och tillväxt

Björn Eriksson

 

Avfall och tillväxt 06 januari 2011

Sparat under: Betraktelser, Mat, Mediablogg, Meditation — Osso @ 17:06

Gluttade som vanligt på sverigesradio.se och spanade två kontrasterande artiklar om hushållens avfall - publicerade med en halvtimmes mellanrum.

Den ena beskriver vad vi mår bra av att höra - vi blir bättre på att minska avfallet. Det är ju jättebra om det är sant men artikeln lämnar många frågor. Det är troligt att trendbrottet 2009 (fram till dess hade hushållens avfallsmängder ökat), kom av finanskrisen och hushållen höll igen med sina stålars.

Den andra artikeln är från lokalredaktionen här i Uppsala och ger en annan bild. “Kraftig ökning av grovsopor

“Avfallsmängderna speglar mycket samhället och har vi en fortsatt tillväxt så är det väl troligt att mängderna till återvinningscentralerna kommer att öka …”

Visst går det att handla smartare och mer genomtänkt. Personligen har jag märkt att det slängs betydligt mindre mat här hemma i och med att jag traskar eller cyklar till affären. Dels kan jag inte handla så mycket per gången och dels måste jag ju kånka hem varorna för egen maskin - då köps det mindre onödigt.

Men kopplingen mellan avfallsmängder och tillväxt är uppenbar. Om det är en kraftigt minskning av mängden sopor vi vill uppnå (och det vill åtminstone jag) så är det konsumtionsmönster och verkliga priser som gäller.

 

Ge mig ord.