Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Julkalender 2011 - Lucka 19

Björn Eriksson

 

Julkalender 2011 - Lucka 19 19 december 2011

Sparat under: Julkalender 2011 — Osso @ 5:30

Jag hade hoppats på gnistrande snö istället för det regniga blasket som Uppsalaslätten bjuder på. Men som plåster på såren dök en länk upp i inkorgen till en dokumentär från Nya Zeeland. Det fick mig att fira min tillvaro.

Dokumentären handlar om  om barnhälsa och barnfattigdom men det som muntrar upp mig är att situationen i Sverige ställs som kontrast till svårigheterna på Nya Zeeland. I jämförelse har vi ett bra system med förebyggande åtgärder, sådant som vi lätt tar som något självklart. Vi har regler för lägsta standard i hyreshus, vi har skollunch, gratis sjukvård för barnen m.m.

Inside Child Poverty

Anledningen till att jag fick länken är att jag själv medverkar i den tillsammans med min dotter Annie! Inslaget om Sverige kommer ca 30 minuter in i dokumentären.

Utöver frågor om barnhälsa väcker dokumentären intressanta frågor om principer i samhället. Bör vi äga och nyttja kollektivt eller privat? Även om vi är tämligen överens om skyddsnät för små barn, så som dokumentären beskriver det, råder det utan tvekan en politisk kamp om det kollektiva ägandet kontra den privata regin och det allmännas roll i dagens Sverige.

Bryan Bruce döljer knappast sina egna åsikter om sakernas tillstånd vilket jag tycker är uppfriskande jämfört med spelad objektivitet och antydningar. Efter att ha sett inslaget höjer jag min glögg och hyllar den svenska modellen med stor offentlig sektor.

I stunder då jag undrar vad det är som pågår och vartåt det barkar med äldrevård och friskolor i privat regi med mera plockar jag fram idéskriften Det sovande folket av vår nuvarande Statsminister. I Det sovande folket från 1993 är Fredrik glad över att möjligheten till ökad privatisering äntligen finns men att det går på tok för långsamt. Här kan du läsa hela skriften. Och här en partisk sammanfattning.

 

Ge mig ord.