Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Julkalender 2011 - Lucka 21

Björn Eriksson

 

Julkalender 2011 - Lucka 21 21 december 2011

Sparat under: Julkalender 2011, Musik, Poesi — Osso @ 5:30

Vad är världsmusik? Vad står “världs” i världsmusik för? Varför sätta yviga och riskabelt missvisande namn på företeelser? Jag är rädd att jag inte har något givet svar på frågorna men ett konkret tips - Lyssna till Klingan i P2!

Lennart Vretlind guidar oss genom sällsamma bufféer på världsmusikbordet. Jag skrev tidigare om kultur som tröst. Klingan och framförallt Lennarts röst är som en filt att svepa in sig i samtidigt som den är en ledig feststass. När jag vill slappna av, njuta en härlig kopp te eller ta tag i en angelägen sak och jobba lite lyssnar jag till programmet Klingan eller webbkanalen SR Världen (en kanal med Lennarts blandningar nonstop).

Lyssna på Klingan i P2. Senaste sändningen (18/12) bjuder på favoriterna från 2011. Stämsång från Korsika till suggestiv PJ Harvey, thailändsk vispop om kärlek som kryddig papayasallad till trollska norska toner från instrument gjorda av is. Kännetecknande för Klingan är bredden i tid och rum, intensivt och stilla och nytt och uråldrigt.

Lyssna på SR Världen.

Så vad är världsmusik?
Jag har ingen klar definition och det är troligt att jag skulle trassla in mig i mina egna nät av begrepp. Det bästa jag kan erbjuda är ett försök att närma mig världsmusiken från ett poetiskt perspektiv. Kanske hamnar jag närmast min sanning på det sättet?

Tidlös musik
Inte alltid lätt
att i presens veta.

Rotade traditioner i kärleksmöten
Förenas och föder liv till något nytt
Same, same but different

Att lyssna och dansa till världsmusik är att ta del av den födelsen. Även när jag sitter, ligger eller står still dansar jag inombords. Musik i sin essens slår hål på föreställningen om kropp och själ som något åtskilt. I sången, i dansens stampande rytm, strömmar idé och mening genom våra kroppar.

 

Ge mig ord.