Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Julkalender 2011 - Lucka 22

Björn Eriksson

 

Julkalender 2011 - Lucka 22 22 december 2011

Sparat under: Julkalender 2011, Mediablogg, Recensioner — Osso @ 5:30

Utan att ha sett hela dokumentären vill jag ändå tipsa om den gripande berättelsen Delfinpojken.
Kortfattad handling: Traumatiserad yngling hjälps tillbaka till livet av en grupp delfiner. Till synes likt men ändå långt ifrån ett avsnitt av Flipper.

Dokumentären handlar om en familjs, framförallt faderns, kärlek till sin son. Vi får ett porträtt av det lidande en far och hans son fått utstå på grund av männens våld i en hederskultur. Men filmen handlar inte om hederskultur och våld. De är palestinier lever och verkar i Israel. Men dokumentären handlar inte om Israel-Palestina-konflikten heller. Istället ges den tidlösa berättelsen om en pojke som blir en ung man och övervinner sin djupa kris genom att möta delfiner och att finna en fristad under vattnet. Det bärande temat är kärlek. Familjens kärlek, gruppens gemenskap, förälskelse och kärleken mellan djur och människa och dess läkande kraft.

Delfinpojken visas via svtplay till och med den 12 januari.

Berättelsen tar vid efter våldets tragiska urladdning och visar den plågsamma vägen tillbaka. Jag grips av den styrka familjen visar då de avstår från hämnd och bitterhet och av de uppoffringar de gör för att återfå sin son. En stärkande kontrast till den våldsromanik som i övrigt dominerar med hårdhet och spillror som uttryck. Närhet, ömhet och insikter läker trasiga bitar och för livet vidare.

Delfinpojken gör filmen The Cove ännu hemskare. Även The Cove visades i Dox-serien och handlar om det riskfyllda avslöjandet av ohygglig delfinslakt i Japan. Kanske finns den på ett bibliotek nära dig?

Så här beskriver svt dokumentärfilmen:
“Morad levde ett vanligt tonårsliv i den arabiska byn Kalanswa i norra Israel. Han var populär bland kamraterna, älskad av sin familj, en framgångsrik idrottsman och den duktigaste eleven i sin klass. Ett misstolkat sms från honom till en flicka i klassen ledde till att Morad kidnappades en höstnatt 2006 och misshandlades nästan till döds, vilket ledde till att han gick in i ett djupt trauma. I Dox: Dolphin boy får vi se hur han fick hjälp att hitta ut ur mörkret.”

Och så här beskriver svt programserien Dox:
“Världens bästa filmer om verkligheten. Under rubriken Dox varvar vi nyproducerade svenska dokumentärer med de allra bästa, omtalade och prisbelönta internationella filmerna. Samt de odödliga dokumentärklassikerna.”

För inte så länge sedan visades filmen Hästpojken som handlar om en autistisk pojke som blir lugn av att ligga på hästryggen. Familjen gör en något episk resa till Mongoliet för att träffa vilda hästar och schamaner. Var det hästarna och mötet med viddernas trollkarlar som gav förändringen eller var det familjens resa, de ruckade rutinerna och den stora påfrestningen? Hursomhelst är filmerna inte enbart besläktade genom sina namn, som för övrigt skulle kunna vara hämtade från komikergänget Klungans skämt med Torgny Lindgrens skapelser, utan även genom den kärlek som familjerna visar sina utsatta pojkar.

 

Ge mig ord.