Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Julkalender 2011 - Lucka 23

Björn Eriksson

 

Julkalender 2011 - Lucka 23 23 december 2011

Sparat under: Julkalender 2011 — Osso @ 5:30

Näst sista luckan rymmer novellen Tashi Delek

Här kan du läsa eller ladda ned novellen.

Dagens novell är röd på flera sätt. De tibetanska munkarnas och nunnornas vinröda svepningar smälter in i julstämningen, en tid för reflektion, kärlek och medkänsla. Berättelsen har även andra röda nyanser. Hatets och lidandets blodröda färg sammantvinnat med ideologisk färgblindhet.

Situationen i Tibet grep mig första gången jag kom i kontakt med den och känslan av indignation och fascination för landet har fördjupats under åren. Det finns en hollywoodifiering av Tibet. Ett drömland bortom det moderna och upplysta där magin vilar sällsynt men hotad. När detta mystiska paradis våldtas av hårdhjärtade materialister skapas en enorm dramaturgi. Tibet var inget paradis innan Folkrepubliken Kina ockuperade regionen men ett land med eget språk, egen religion, politik, byråkrati och historia även om Kina självklart menar att Tibet alltid tillhört just Kina. Men jag ska inte ägna detta utrymme åt Tibetdebatt.

Jag har själv träffat tibetaner som flytt till fots eller på annat sätt. En ung man berättade:
- I didn´t want to walk. I took a bus.
Han tog en buss till ett samhälle nära gränsen till Nepal och förklädde sig sedan till nepalesisk köpman och följde med en lastbil med varor. Jag har inte försökt återge deras berättelser. Det blir bättre om de skildrar sina upplevelser själva, som t.ex. munken Bagdro gjort i sin bok A hell on earth. Men självfallet utgör deras berättelser virket i min fiktion.

Dagens novell skrevs ursprungligen som en inledning till en parallell berättelse i ett skrivprojekt. Det är fortfarande oklart om den parallella handlingen ska vara med eller inte. Tashis öde är alltså bokstavligt talat ovisst…

En liten fotnot:
Tashi är ett ganska vanligt tibetansk namn. De flesta tibetanska namn används för övrigt av både män och kvinnor. Tashi Delek betyder “Hej” och även “Lycka till”.

 

Ge mig ord.