Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Julkalender 2011 - Lucka 24

Björn Eriksson

 

Julkalender 2011 - Lucka 24 24 december 2011

Sparat under: Julkalender 2011, Recensioner — Osso @ 5:30

GOD JUL!

Med sista luckan i denna julkalender hade jag lite bekymmer. För första gången vankade jag av och an med bryderier om fyllningen i sista karamellen. Mina tankar var uppenbart påverkade av julbaket. Salt, sött, starkt, surt, lite bittert? Det bästa är väl att ha lite av varje men i rätt proportion… Strax innan insomandet en kväll, dock innan det hypnagogiska tillståndet, slog det mig - Oscar Wilde!

Oscar Wilde skrev mycket bra. Vad annat kan jag säga när jag fattar tycke för en rollperson trots att jag ogillar den och varthän berättelsen barkar. Trots att jag anar vartåt Wilde vill ta mig följer jag ändå efter av ren nyfikenhet. Tänkespråken som mestadels glimmar till i dialogen är en ren fröjd. Min första erfarenhet var ett kassettband som liten, Spöket på Canterville. Sedan dröjde det ett bra tag och jag kom över Dorian Grays porträtt som ljudbok, inläst av Rikard Wolff. Wildes vanliga inslag av realism i överklassmiljö och saga.

Det sägs att Wilde var en mästerlig konversatör, att hans utstrålning gjorde honom oemotståndligt intressant i sällskapen han placerade sig i. Han gjorde föreläsningsturnéer i Amerika och det tycks mig som att han banade väg för stand-up comedy. Det är svårt att veta när han är allvarlig och när han leker med ord så väl som positioner i olika frågor.

Julaftonens lucka vill jag krydda med tänkespråk som jag funnit i antologin Rosor och Lögner, ett hopplock av berättelser, pjäser och skriverier.

“Förr i världen skrevs böcker av lärda män och lästes av vanligt folk. Nu skrivs böcker av vanligt folk och läses av ingen.”

“Konsten är det enda verkligt allvarliga i tillvaron. Och konstnären den enda människa som aldrig någonsin är riktigt allvarlig.”

“Om man talar sanning blir man förr eller senare avslöjad.”

“Man ska alltid framstå som en aning osannolik.”

“Den som kan se skillnaden mellan kropp och själ har ingetdera.”

Från pjäser, artiklar, tal och essäer:

“Det är ofta något obeskrivligt futtigt över andras olyckor.”

“Moral är bara en attityd som vi intar till folk som vi ogillar.”

“Sakskäl ska man undvika; de är alltid vulgära och ofta övertygande.”

“Man kan inte vara nog omsorgsfull i valet av fiender.”

“Naturligtvis var det många som hade upptäckt Amerika före Columbus, men de hade vett att hålla tyst om saken.”

“Det är så tröttsamt att inte yttra sig”

“Är man säker på sin sak, så misstar man sig i regel.”

“En poet kan överleva allting utom tryckfel.”

“Sanningen är aldrig ren och sällan enkel.”

 

Ge mig ord.