Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Horla

Björn Eriksson

 

Horla 02 januari 2012

Sparat under: Recensioner — Osso @ 23:23

Sista dagarna av 2011 vandrade jag och Mari in i The English Bookshop i Uppsala utan att ha någon tid att passa. Jag stannar ofta och glor i bokhandelns skyltfönstret på väg någonstans. Det var dags att ta steget in bland okända titlar och författare. The English Bookshop har verkligen en härlig atmosfär som gör de dignande hyllorna ännu mer intressanta. Den första titeln min blick fastnade på var The Horla av Guy de Maupassant. Den lilla pocketboken stod i ett ställ bland andra kortromaner, eller The art of the novellas som serien heter.


För några år sedan plöjde jag en säregen volym där en bibliotekarie i Gävle sammanställt recensioner av vampyrfiktion. The Horla fanns med och jag gjorde en mental notering om att läsa den. Det var denna notering som plingade i samma stund som bjällran ovanför mitt huvud strax innanför dörren lät mitt öra höra plinget på riktigt.

Jag ska inte återge berättelsen. Hela berättelsen finns för övrigt på engelska här. Men jag måste givetvis, i och med att jag tipsar om bokhandeln, betona att det snygga senapsgröna paperbackformatet förhöjde läsupplevelsen avsevärt.

Men några reflektioner om berättelsen vill jag ändå passa på att ge. I likhet med Bram Stokers Dracula ges den rysliga berättelsen i form av en dagbok. Men fler liknelser blir långsökta. Läsaren slipper till exempel plöja många sidor pratig text (Det sägs att få läst Bram Stokers original. Jag har det inte men trodde att jag gjort det tills jag läste på…). Visserligen kretsar berättelsen om en varelse som suger livet ur en om natten men det är oklart om det verkligen föreligger på det sättet och uppmärksamheten läggs uteslutande på huvudpersonens försök att reda ut vad det är för ett kusligt väsen han har att göra med. Någon därute som tar sig in eller om det är något hos honom själv som tar sig ut.

Översättarens kommentar om titeln var också givande. Originalet Le Horla (lö årla) för den fransktalande till “Hors” som i utanför och ute samt “lá” som i där och bestämd form maskulin - Den där ute.

Den lille buddhisten i mig läste med behållning passagerna där Maupassant gör upp med sinnesorganen som garanter för verkligheten. Huvudpersonen, liksom flertalet människor på jorden gissar jag, tror att det finns en verklighet bortom de mänskliga sinnena och de verktyg som kontinuerligt uppfinns för att vidga vyerna. Han säger inte att människan aldrig kommer att få fatt på alla de verktyg som behövs men temat för skräcken i berättelsen ligger i det okända och osäkra. Om det finns en verklighet bortom människans fattning, vad talar för att den är godsint och förlåtande?

Inför detta inlägg sökte jag runt en del och upptäckte bland annat att en annan känd olustig novell av Guy de Maupassant är Fettpärlan, en berättelse som jag också gillade. Men jag halkade även in på Naturalismen i litteraturen. Någon tyckte att Maupassants stil verkade influerad av denna idéströmning. Min översiktliga förståelse av Naturalismen i litteraturen är att naturvetenskaperna hålls i hög aktning och att man till och med såg framför sig hur litteraturen borde underkasta sig naturlagar i den mån att romanen och personbeskrivningar borde följa givna regler. I ljuset av detta är Horla intressant då den delvis skjuter stor del av vetenskapen i sank då den baseras på observationer med hjälp av de fem sinnena. Å andra sidan skildras mycket riktigt skräcken ur ett “vetenskapligt” perspektiv. Det handlar inte om några ockulta besvärjelser eller ond magi. Varelsen i Horla är helt enkelt något övernaturligt och på samma gång något naturligt som befaras knuffa människan av toppen på näringskedjan.

The Horla handlar ytterst om en mans kamp för att avgöra om han är galen eller inte. En kamp som tveklöst driver honom in i galenskap.

Om man klarar den ruggiga inledningen med cigarettreklam och skrämselmusik värdig Monty Python finns en dramatiserad radioteater av The Horla på engelska här!

 

Ge mig ord.