Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Neutraliteten m.m.

Björn Eriksson

 

Neutraliteten m.m. 04 mars 2007

Sparat under: Betraktelser, Engagemang — Osso @ 20:48

svt hade tema barnatro igår.

Jag såg den obekväma, och samtidigt intressanta, dokumentären om Jesus Camp. Dokumentären handlade om ett sommarläger för barn och ungdomar inom kristna väckelserörelsen i USA som vill “återta” USA i Jesus och stora faderns namn. På lägret “lär” barnen sig den enda rätta vägen. Den kvinnliga pingstpastorn drog av ett par rejäla salvor. Det var många känslor som bubblade upp vid åsynen av barn som gråter av skam i samband med rannsakan om de levt enligt bibeln även utanför kyrkorummet eller om de hängett sig åt syndfulla tankar? För synd leder till död (med blodiga bokstäver) fick man lära sig. Ja, snarare itutat än lära sig.
Insiktivt tänkte jag mig ett motdrag med ett Buddha Camp för att fostra barnen till att bli fredsälskande stridsmunkar som kan ta sig an de amerikanska horderna. Tanken kom, chockerade, roade och seglade bort. Hur möter man trångsynthet? Väckelserörelsen tror sig i alla fall ha hittat en strategi för att möta liberalism.
Ja, ja. Jag ska inte beskriva dokumentären mer här. Den kändes snyggt gjord i alla fall. Ett samtal fördes mellan film-Orvar och en musiklärare om religiösa friskolor och om det även var möjligt att även ha politiska friskolor. Musikläraren var emot friskolor med argumentet att de inte är neutrala.

Är det möjligt att vara neutral då man på något sätt undersöker ämnen utan att ha förutfattade meningar? Jag tror inte det. Det är svårt att synliggöra sin förutfattade meningar. De är ju självklara! Därför är det oklokt, om inte korkat, att se sig som neutral eller objektiv. Neutral i förhållande till vad? Hoppsan.
Att undervisa olika åskådningar ser jag som tolerans och att inte göra det är intolerans.

Idag verkar vara en dag då jag hånger upp mig på ord och begrepp för jag vill betona att det är viktigt att kalla saker för vad de är (tror att de är). Intelligent Design ska t.ex. inte ställas mot evolutionstesorin. Nu känns det som att jag sparkar in dörrar så jag slutar nu.

Jag har många tankar denna söndag och har svårt att sortera dem. Carl Bildt bloggar så det surrar både här och där. Vi använder samma program (Wordpress) för att skriva på nätet, tror jag. Calle verkar ju vara otroligt produktiv, tyvärr, och är känd för sina snabba skrivteknik. Och jag tänker på reflektionen. Det går inte att reflektera med pekfingarna, oavsett hur flinka de är. Klar blir man väl inte heller och mäta den går inte. Så mycket för produktiviteten som målsättning.

 

1 Kommentarer för detta inlägg

 
d'Artagnan Says:

Jag såg den med - sanslös. Det dumma med den är att den plockar fram mina ondaste sidor - sånt man försöker radera hela tiden. Men försöker förstå deras argument, men de såfort man hör nåt som man kan försöka att tolka till nåt vettigt så kommer nästa spik i Jesus kista. Om han hade haft nån.

Det värsta är att samma argument används i så många andra sammanhang - om andra gör nåt dåligt måste vi också göra det. Annars kanske de tar över. Samma argument i upprustningen. Eller - om vi nte har hårda straff kommer alla brottslingar hit. Eller har inte vi lika kassa arbetsförhållanden eller slappa miljöregler som i Kina så flyttar jobben dit.

Jaja - vi har genomskådat det och klappat varandra på ryggen i alla fall.

Ge mig ord.