Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Ingen avlyssning!

Björn Eriksson

 

Ingen avlyssning! 01 april 2007

Sparat under: Engagemang — Osso @ 12:44

Yes, jag blir så glad! Detta hörde jag nyss via TT.

_________________________________________________________

Moderaterna har svängt i frågan om utökade möjligheter för polisen att lyssna till personers telefonsamtal i förebyggande syfte. Man har också erkänt att förslaget om att låta FRA läsa all e-post som passerar rikets gränser är förhastat. Detta innebär att förslagen läggs i malpåse, alternativt skrotas helt.

Det är centern och folkpartiet som har drivit frågan gentemot regeringen (som de själva formellt deltar i). När de uppenbara argumenten om att föreslagna lagändringar inskräkter och hotar den personliga integriteten och yttrandefriheten visat sig verkningslösa anlades nya infallsvinklar.

“Att avlyssna någons telefonsamtal i förebyggande syfte är ju faktiskt att tjyvlyssna” säger centerns talesman och tillstår “… att tjyvlyssna på vanligt folk känns kriminellt och borde också fortsätta vara det!”

Kristdemokraterna har en helt annan uppfattning. “Gud hör och ser allt! Genom att etablera en god kontakt med Jesus (Guds son) kan vi i princip få alla uppgifter vi behöver. MEN eftersom Alf Svensson (som känner Jesus bäst) har många andra viktiga saker för sig än att prata med Jesus om syndare så behövs även godtycklig buggning.”

Folkpartiet har en mer långsiktig analys. “I och med att det är troligt att vi förlorar regeringsmakten vid nästa val är det också troligt att VI, hederliga men avvikande personer, kommer att avlyssnas i framtiden” säger Lars Leijonborg.

Det är inte orimligt att det är folkpartiets analys som fått justitieministern att backa från sina lagförslag. “Om jag från början vetat att folk tyckte att det här med att inte bli avlyssnad upplevdes så viktigt skulle vi nog haft ett annat upplägg från början.” I avsaknad av riksdagsdebatt upplyste svenska författarförbundet Beatrice om hur integritet stavas och vad det betyder. “Oj, det hade jag ingen aning om” var hennes spontana kommentar. “Jag trodde att det stavades integretet och betydde kränkbarhet, så tokigt.”

Enligt källor inom justitiedepartementet kommer Säpo istället för nya lagar att få direktiv om att åka lokal- och länstrafik för att på sätt lyssna av folks telefonsamtal. Effekten i spaningsresultat bedöms vara något lägre men i stort sätt likvärdig och dessutom nås synergieffekter i och med att stävjandet av bus på bussen bidrar till ökad trygghet.

 

1 Kommentarer för detta inlägg

 
Janne Says:

Först tänkte jag att det var ett aprilskämt, men sedan märkte jag att den svarta skåpbilen med tonade rutor och parabolantenn på taket som stått parkerad utanför vårt hus inte längre var kvar, och att någon skrivit “förlåt” på brevpapper från Folkpartiet och lagt i vår brevlåda.

Men det som fick mig att förstå att det var allvarligt menat, och att det du skriver ovan är sant, var post scriptumet, som löd:

“Vi ses på 704′an”

Det vore konspiratoriskt att tro att detta bara är slumpmässiga sammanträffanden i tid och rum…

Ge mig ord.