Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » En kram till Emil

Björn Eriksson

 

En kram till Emil 17 november 2007

Sparat under: Betraktelser — Osso @ 7:19

I torsdags såg jag och Mari Emil Jensen uppträda. Det var riktigt bra! Med ett starkt förstanummer där de anglosaxiska genrerna illustrerades med hjälp av näspetning lade Emil ribban för kvällen. Det var skönt att luta sig tillbaka med ett brett leende, som ett vänligt flin, och låta sig dras med i Emils resa. Och visst rider han på sin skånska. Där han står på scenen är han så go som jag innerligt önskar att framtidstron ska vara. Det här är viktigt. Emils show handlar om (enligt mig såklart) att ta ansvar för sitt liv och omvärld och leva utan förnekelse och underkastelse - fri från översittarfasoner och mindervärdighetskomplex. I klimathotets stund är det som att Emil bromsar in cykeln (eller cykelen) framför en och säger: - Ja, visst är det skit med mycke. Därför är jag på väg till nåt bättre! Vill du följa?

Och kanske hamnar vi på gränsen mellan Storuman och Sorsele men istället för att anlägga en ny gruva som öppnar och stängs i takt med guldprisets fluktuationer bygger vi upp en ekologisk dokusåpastad där alla är vänliga och deltar. Och när dokusåpan är nedlagd lever vi i Västerbottens skyddade skogsland i all välmåga.

Emil ordar om det viktiga. Om att värna sig själv och andra. För mig är det frigörande att höra Emil uppmana oss till att sänka garden, lyfta armbågarna, fälla fram underarmarna och omfamna det närmaste. Om det cyniska och nedlåtande är vassa kommentarer på distans blir Emils uppträdande en vänlig uppmuntran intill örat.

Att Al Gore får både Oscar och Nobels fredspris visar att det globala samhället törstar efter en annan svada än vad tillväxtivern lyckats frammana och något annorlunda än vad den råa kapitalismen presterat. Men när vi ger Al både Oscar och fredspris, vad har vi kvar att ge till Emil?

Av mig får Emil en kram. Det skulle i och för sig även Al få om han kom på besök, inbjuden av Falu teaterförening och uppförd på Dalateaterns Nya scenen med stolarna arrangerade inför Dalateaterns kommande föreställning dagen därpå. Min fördom gentemot mig själv är att jag skulle krama Emil lite innerligare.

 

Ge mig ord.