Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Olika sorters vägran

Björn Eriksson

 

Olika sorters vägran 29 mars 2008

Sparat under: Engagemang — Osso @ 20:00

Igår tog tidningen Dalademokraten in en artikel som jag skrivit om dialogen om Tibet.

Jag gick hem innan påsk och ville sparka i gruset. Vanmakten hånlog och gräsänderna flabbande förstärkte den känslan. Det är något särskilt med broar i trä. De är tysta och dova att gå på och man hör vattnet som brusar därunder. När jag långsamt gick över magsinsbron slog det mig att det borde gå att vägra åka hem från Kina istället för att vägra åka till Kina.
Utifrån denna tanke skrev jag artikeln som jag drygt en vecka senare skickade till DD. Gräsänderna fnissar alltjämt när jag passerar. Jag vill tro att de fnissar med min idé.

Här är en länk till artikeln. “Dags för dialog om Tibets självstyre”.

Efter Bodströms utspel, eller avspark kanske, är debatten igång om OS-bojkott. Jag tycker att det är bra att frågan lyfts i TV-soffor och på debattsidor, men… ja det finns invändningar (varför kan jag inte bara vara nöjd?), varför begränsa sig till OS?
Det känns futtigt att debattera vad andra, enskilda atleter ska göra för att ta ställning i politiska frågor.
Här sitter jag och sular sten i glashus, kan tyckas, när jag uppmanar Fredrik Reinfeldt att göra si och säga så. Men så har vi ju representativ demokrati också och då tolkar jag spelreglerna som att det är mitt ansvar att tala om för de folkvalda vad jag förväntar mig av dem.

Konsumentmakt löser inte allt här i världen, även om marknadsliberaler tycks tro det, men ger man sig in i på bojkottspåret bör man se över sin egen konsumtion. Att bojkotta kinesiska varor är beskare än att avstå från att vifta med en flagga.

(varning för känsliga för underdrifter)
Om regeringen tar mina ord på allvar och vägrar avbryta sitt statsbesök tills en dialog värd namnet har förts om Tibets självstyre kan det ju vara så att den svenska delegationen blir kvar en stund i Kina.
Personligen ser jag inget problem med det. Skulle det dra ut alldeles på tiden tycker jag att regeringen kan lämna utrikesministern till att hålla ställningarna på trappan. Carl Bildt är en rådig karl med god förmåga till egna initiativ.

 

1 Kommentarer för detta inlägg

 
Janne Says:

Ett Tibet-tips: Dokumentären “Blindsight” (http://www.blindsightthemovie.com) handlar inte direkt om det du skriver ovan, men har i alla fall Tibet som gemensam nämnare.

Ge mig ord.