Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Veganpizza Open

Björn Eriksson

 

Veganpizza Open 12 maj 2008

Sparat under: Mat — Osso @ 21:31

I fredags var jag på mitt första men förhoppningsvis inte sista Veganpizza Open i Uppsala.

Äntligen har jag ett mycket konkret exempel på hur Facebook kan vara till nytta för att stifta nya bekantskaper mer än att enbart bevara de samvetstrasor till gamla bekantskaper som tryggt vilar i min vän-lista.

Så här gick det till. Elin, Davids flickvän, bjöd in mig till “eventet” Veganpizza Open i kollektivet Helvetet. Eftersom det var ett event hade det en egen sida med anslagstavla. Jag tackade för inbjudan och skred till verket och bakade pizza för att ta med mig på fredagståget. En plåt som jag skar i bitar och lassade ned i gammal glassburk. Det blev en mycket trevlig fredagskväll bland folk som kanske kände varandra väl eller inte kände varandra alls. Stort tack till Herman och Gustav som upplät sin lägenhet och som tog initiativ till tävlingen. Stort grattis till Abbe och Cecilia som tog hem segern som bästa veganpizzabagare. Jag tror att det hade en viss påverkan att de kom just som huvuddelen av tävlande, tillika deltagare, satt sig till bord för att börja smaska. Sina två pizzor hade de i riktiga pizzakartonger! Bara det. En småsak kan tyckas men jag tror att vi fick en subtil signal, som pizzabakdoften i ett trapphus talar om för en att ens grannar äter gott, att de spelade i högsta ligan. Det var seriös pizza som levererades helt enkelt - ruccola, rökt tofu och pesto m.m.
Alla pizzor var förträffligt goda.

Min pizza fick inte så många poäng i bedömningen. Pizzabagarens stolthet fick sig en törn, som om det var mitt barn (om jag hade ett) som satt i publiken vid ett stor evenemang och kameran svepte över publiken för att stanna och zooma in och där satt som sagt mitt barn - alla runt omkring fattar att de syns på den gigantiska skärmen men inte mitt barn, nejdå det är upptaget med att klia sig i näsan med pekfingret och just som kameran zoomar ut sticks fingret in i munnen. Jag menar inte att jag hade snor på min pizza men att den egentligen var världens finaste pizza men att något mänskligt kan inträffa så att ens pizzas/barns strålglans dämpas (kan hända vem som helst, och du tycker bara att det är äckligt med snorätande för att du äcklar dig själv när du själv gör det och räds det oundvikliga ögonblicket när någon kommer på dig. För övrigt verkar det vara helt i sin ordning att vid harklingar svälja trögflytande snor).

Vid bordet snackades det självklart veganmatlagning och tipsen haglade om nya soja-gluten-produkter, chokladkakor med rismjölk istället för komjölk för de veganer som tröttnat på att sopa i sig 80 %iga bitterkakor och längtar efter lite smörig Marabou-känsla i gommen. Högklassig marknadsföring helt enkelt och mitt sinne för masskonsumtioniskonspiration kunde inte låta bli att misstänka att någon fick betalt för att berätta om just den produkten från just det stället. Som sagt, en PR-mans våta dröm.

Det var befriande att inte veta hur de andra kände varandra. Det var nog inte någon överenskommelse om att det skulle vara så men blev så ändå. Om några kom in i en raljerande jargong kunde man haka på varpå någon annan kanske trodde att man kände de andra väldigt väl. Och blevo man påkommen med att dryga sig mot helt okända personligheter fanns möjligheten att urskuldande peka på den tomma vinflaskan och påstå att det var väldigt länge sedan man drack vin eftersom det inte är helt enkelt att få tag på ekologiskt vin utan tillsats av gelantin (för klarhetens skull).

Tongivande Anton som gillar majs frågade vems pizza det var som hade majs på sig. Jag räckte upp handen (den bekräftande reflexen hos mig när jag vet svaret och kan svara snabbt är fortfarande att räcka upp handen - inget jag skäms för, åh nej). Så fick den heta Björns majspizza, vilket kanske inte var det bästa namnet när Hermans handstil för Färs tolkades som Får av 72% av deltagarna. Nästa gång ska jag förbereda mitt reklaminslag och ordna min entré á la Abbe och Cecilia. Så jag presenterar den här som den borde ha presenterats. I bakgrunden hör du Bollywood-klassiker, nya och gamla låtar. Får jag presentera Palak Pizza - Björns indiska spenatpizza! Jag blir hungrig så fort jag tänker på hembakad pizza. Därför är det viktigt att den blir klar inom 45 minuter.

Deg: 5 dl mjöl
+ 2 tsk bakbulver
+ 1 tsk salt
Rör ihop
+ ca 70 gr mjölkfrittmargarin eller någon dl olja
Smula ihop
+ 2-3 dl hett vatten (den varma degen är lättare att knåda ut på plåten, ett moment som jag tror är tröskeln som avhåller mig från flera pizzabak i veckan - det och att diska smutsiga plåtar)

Starta ugnen, 220 grader C.

Tomatsås:
Tomatkross eller passerade tomater
+ 1 skvätt balsamvinäger
+ några nypor (läs kryddmått om du vill) salt
+ stark italiensk kryddblandning (örter, torkad vitlök, chili), ca 1 tsk
+ 2 msk ketchup
Rör ihop i en skål. Varmt blir det senare i ugnen.

Knåda ut (= tråkigt -> här hjälper bollywoodmusik)
Bred ut tomatsåsen. Och sedan går det undan, såsen får inte ligga och lösa upp degen för mycket. Pålägget bör förberedas i förväg så att det bara är att komponera och häva in i ugnen.

Pålägg för denna gång:
+ Hackad spenat (tina och pressa ut vatten, lägg spenat-kluttar efter snille och smak)
+ Tofubitar som legat i skål med Pataks kryddblandning/currypasta (valfri smak, de är rätt lika). “Färsk” tofu är svår att marinera så det blir en hindustansk fernissa helt enkelt.
+ Gul lök i små bitar
+ Majs
+ Skivade tomater
+ Chasewnötter
+ Lite kokos
+ Mango chutney (klicka bäst du vill)
+ Örtsaltsblandning med curry (örtsalt + curry går säkert lika bra, ta det dock försiktigt för curryn kan ta över likt en sångsugen tenor på ett barnkalas)

När du känner dig färdig och inga andra ingredienser från kylskåpet och frysen passar eller får plats åker plåten in i ugnen i ca 20 minuter.

Såja!

 

Ge mig ord.