Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/cache.php on line 99

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/query.php on line 21

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/bjornes/public_html/wp-includes/theme.php on line 576
Björn Eriksson » Blindheten

Björn Eriksson

 

Blindheten 28 augusti 2008

Sparat under: Recensioner — Osso @ 13:24

I väntan på att Stefan Holm skulle hoppa sitt tredje hopp på 2,36 i OS-finalen läste jag näst sista sidan av boken Blindheten från 1995 av José Saramago (Nobelpris i litteratur 1998). När Stefan hoppat sitt sista hopp läste jag snutten på den sista sidan. En tomhet infann sig i TV-soffan. Inte olik den jag kan erfara när en patiens går ut efter att ha gäckat en under lång tid. Det var en märklig känsloblandning. Hopp och hopplöshet…

På det hela gillade jag boken. Den oupphörliga och obönhörliga kommateringen blev jag aldrig kompis med.  Men accepterade det. Beskrivningar och repliker radas mellan komman. Knepet, eller stilbrottet, fyllde dock ett syfte. Jag kände mig tidvis blind. Vem sa det? Hallå? Vem är det som pratar?

Vad händer med människan när de ordnade strukturerna faller? Hur mänskliga är vi när ingen ser oss?

Boken har en stämning som bitvis påminner om Flugornas herre. Men i Blindheten kommer inte en representant för vuxenvärlden och styr upp eländet. Mina tankar far även till TV-serien Lost, om man skippar ön, karaktärernas besynnerliga och ofta mörka förflutna samt den nästintill omöjliga intrigen. Att förlora sin mänsklighet, att bända bort förhårdnaden till så kallat civiliserat beteende och möta sin reptilhjärna. Eller snarare möta andras reptilhjärnor, i jakt efter överlevnaden. Boken skildrar ett skräckslaget samhälle utan fiende. Inga elaka monster som man kan bjuda enat motstånd mot.

Boken får mig att tänka på en annan sommarbok från i år - Mörkrets hjärta av Joseph Conrad. Den behandlar också människans (och snarare den vite mannens) mörkare vrår. Skillnaden är att den epidemiska blindheten är en påhittad symbol (för människans förmåga eller oförmåga att ta till sig det som händer runt omkring en). Koloniväldets fasor och vansinne som skildras i Mörkrets hjärta var ett faktum. Mörkrets hjärta kan med fördel även läsas efter att man sett filmen Apocalypse now, som bygger på Conrads bok.

Vem kan hävda att hon eller han ser klart? Vem är inte bländad av välmåga eller förblindad av sorg och ilska?

Saramagos berättelse ger varken ursäkter eller acceptans för tragiska livsöden och hemska gärningar men bidrar till förståelse med sin tankelek och skildring av katastrof och vansinne. Skulle jag fortsätta vara den jag är om stödhjulen togs bort, om det jag tar för självklart tas ifrån mig?

En vän sade att Blindheten ska filmatiseras. Jag ser nog inte fram emot det. Däremot ser jag fram emot är att läsa en ytterligare bok av nobelpristagaren. Det vore t.ex. logiskt att läsa Klarsynen.

 

1 Kommentarer för detta inlägg

 
Janne Says:

Tycker att ditt sätt att koppla stil till innehåll är intressant. Eller om det snarare är Saramagos sätt att till både form och innehåll konkretisera den abstrakta, men påtagliga känsla av att ibland vara den ende som verkligen SER vad som händer (oftast på ett ganska allmänt plan).

Logiken påbjuder mycket riktigt att läsa Klarsynen, som på nytt angriper samma tema. Men istället för ett samhälle fyllt av blinda, möter vi nu ett samhälle fyllt av seende - återigen som en konkretisering av känslan av att verkligen SE vad som händer.

Men av de tre jag har läst, föll Klarsynen mig minst i smaken. Så mitt förslag är att du läser den om Jesus (har tappat bort titeln) istället…

Ge mig ord.